Treceți la conținutul principal

Dreptul între mit și realitate

   
Nu o să încep cu un elogiu prin care să descriu cum justiția e o căutare eternă a fericirii umane sau un sanctuar al pocăinței. Setea de dreptate este o dorință constantă și perpetuă trăită de fiecare individ într-o comunitate liberă iar interesul pentru justiție a crescut în rândul cetățenilor. Fie și-au dat seama că studiul dreptului le conferă un avantaj, fie doresc să aibă o profesie în domeniu, fie doar confundă politica cu dreptul....cert este că îndoielile și miturile încă subzistă și-mi doresc să răspund unor întrebări care au devenit deja un clișeu.

1. La drept mai faci matematică? 
Mulţi elevi fug de matematică dar deschid ușa greșită. La drept nu e doar de tocit. Sunt  câteva chestiuni ce trebuie învățate perfect pentru a nu se interpreta greșit, dar  trebuie să faci multe conexiuni. Logica este esențială, fiecare normă se leagă de alte informații. Gândește-te că esti la un maraton și în timp ce alergi trebuie să-ți construiești propria bicicletă. Dacă ratezi o piesă riști să ai parte de un eșec. Așa și la drept, dacă nu înțelegi noțiunile din primul an ce o să citești în anul 4 va fi chineză. O să ajungi să preferi exercițiile la matematică în loc să-ți faci scheme pentru 300 de pagini. 
Un avocat trebuie să stie și puțină economie. Câte litigii s-au născut în urma unor neînțelegeri legate de datorii și terenuri? Nenumărate! 

2. Dreptul este încercarea judecătorului de a da fiecăruia ce i se cuvine? 
Putem vorbi de legea talionului ,,abrogată" de civilizație, de obligația instanței de a restabili situatia anterioară și de a despăgubi partea civilă proporțional cu gravitatea faptei comise.
 Dar oamenii trebuie să înțeleagă că un judecătorul nu poate fi un robot care aplică  doar dispozițiile din cod. Un robot nu poate fi înzestrat cu echitate. O sancțiune nu se aplică doar în litera legii, ci și în spiritul ei. Să vă dau un exemplu..Un copil de 17 ani își omoară tatăl. E de condamnat, nu? Merită 10 ani de închisoare? Cum s-a putut gândi la ceva atât de odios? Dar dacă vi s-ar spune că acel baiat a fost violat si sechestrat de propriul tată? Dacă vi s-ar spune că acel copil a privit cum propriul tată i-a omorât mama? Dacă vi s-ar spune că acel copil si-a omorât tatăl pentru a-și apăra un frate? Indulgența este o parte a justiției! 
L-ați trimite la închisoare  în loc să-i oferiți șansa de a-și întemeia familia fericită de care nu a avut parte?  Pentru că da...penitenciarul în România nu asigură în totalitate o reinserție socială. Penitenciarul e o măsură coercitivă...unii spun că ar fi si o măsură preventivă, dar în practică un fost deținut devine un recidivist, mai abil și cu o sete de răzbunare contra autorităților.

3. Ai timp să te distrezi? 
Daaa! 
Depinde de tine cum îți organizezi timpul, trebuie sa dai prioritate studiului și să te sacrifici uneori. Dacă esti mulțumit cu note mediocre și nu ai pretenții se poate învăța doar în sesiune, dar nu recomand. Vei fi prea stresat, vei renunța la odihnă iar ceașca de cafea va fi noua ta amantă. Nu e o viață prea sănătoasă, în plus, după examen vei uita informațiile acumulate. 


4.Te faci avocat după?
Ai multe oportunității cu dreptul. Greșești când te gândești  că dreptul scoate pe bandă rulantă avocați. Să-ți dau doar câteva exemple de profesii unde suntem compatibili: judecător, procuror, grefier, executor judecătoresc, polițist judiciar, expert criminalist, notar, consilier juridic, traducator-lawyer linguist, consilier prezidențial, diplomat, etc. 
Domnul judecător  Cristi Danileț spunea ,,Din păcate, la facultatea de drept nu se studiază materii precum Cariera juridică sau Etica juridică. Liceenii intră oarecum debusolați la Drept, cunoscând două-trei profesii pe care le pot ocupa când vor termina facultatea. Mulți dintre studenți o termină tot așa, neștiind unde să se ducă și spre ce să se orienteze. Adevărul în legătură cu Dreptul e următorul: nu e nevoie de așa mulți juriști pe câți oferă facultățile de drept; nu toți care intră la Drept o și termină; nu toți care termină facultatea devin licențiați; nu toți care obțin licența în studii juridice vor ajunge să și practice Dreptul. Poate că o orientare adecvată în carieră încă din timpul liceului poate scuti viitorul licențiat de iluzii; poate că cel care visează să termine Dreptul ar trebui să nu se amăgească și să încerce ceva mai potrivit pentru el."

5. Ce faci cu dreptul fără bani? 
Cât timp esti motivat și muncești pentru visul tău poți realiza tot ce îți dorești. Nimeni nu te împiedică să-ți faci economii ca apoi să-ți plătești taxele la barou. Sunt profesii în drept unde banii sau celebrele ,,pile" nu-ți aduc victoria. Sistemul are nevoie de persoane competente, pentru că tu ca viitor jurist nu te poți juca cu libertatea altuia. Să nu crezi că după facultate nu vei mai învăța, societatea se schimbă și are nevoie de alte legi care să reglementeze ordinea socială! Poate reușești să ajungi avocat...dar cum îți câștigi clientela dacă nu ai cunoștințe? Este greu...dar nu și imposibil. Sunt profesii de care nu te poți apropia fără baze financiare din care să-ți plătești taxele și  cred că o schimbare legislativă  nu ar strica. 

6. Poți face bani din asta?
Detest această întrebare. Cum detest si persoanele care declară că își doresc să ajunga asistente medicale pentru că ar fi ,,bănos" și merită să abuzeze de pensia unor bătrâni. Sunt meserii unde valorile morale trebuie privite cu prioritate, dacă banii sunt pentru tine o valoare atunci fă-te antreprenor sau încearcă sa-ti cumperi o franciză! Nu constientizezi că ai șansa de a fi schimbarea pe care ți-o dorești în lume și poți sa-i salvezi pe ceilalți, poți să le recastigi încrederea în justiție? 
Dacă pui în balanță anii de studiu și responsabilitatea o să vezi de ce câștigi bine. 

Concluzia? Dacă îți dorești ceva cu adevărat..încearcă! Nu te mai gândi la mituri! De cele mai multe ori sunt spuse de persoane care nu au realizat ceva concret și doresc să-i demoralizeze pe ceilalți. Dacă un individ nu este fericit cu profesia sa...de procuror de pildă, nu înseamnă că la fel vei fi și tu! Suntem atât de diferiți., trebuie să renunțăm la stereotipuri și să ne gasim propria cale pentru a ne realiza pe plan spiritual. Poate ție nu-ți place să stai la un birou și îți dorești libertate de mișcare. Foarte bine! Nu ești de condamnat, ci o persoană capabilă care se cunoaște bine și acceptă să fie diferită. Nu ai nevoie de o diplomă pentru a câștiga bani sau prestigiu. Am cunoscut taximetristi fericiți și profesori care iubesc ceea ce fac pentru că ei sunt compatibili cu sarcinile impuse. Abilitățile lor se pliază pe cerințe, ei simt că pot face ceva bine și sunt utili.
Poți încerca o valorificare a propriului talent! Știu ca poți! Trebuie să ai încredere în tine! 

Aștept cu nerăbdare alte întrebări legate de facultatea de drept din partea voastră! 😘😘🤗

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O alta generatie sacrificata

Am o deosebita stima pentru profesorii ce-si iubesc meseria.  Orice  padure  are uscaciunile ei, dar, tare ma tem ca in Romania se va preface   intr-un  desert .  Nu pot intelege de ce sistemul se lupta sa alunge tinerii din tara, din scoala, sa le distruga visurile si sa asiste cu satisfactie in fata unui val de lacrimi, dezordine si dispret fata de lectura. Generatia ce a terminat frumosii ani de liceu in 2016, a avut ghinionul de a fi sacrificata in fata unor ''puteri nemarginite'' (si vor ramane mult timp asa daca populatia manipulata nu se foloseste de liberul-arbitru si de vot).   Pentru un profesor frustrat.. In 2016 tezele au fost corectate in alt judet. Profesorii ce  amenintau cu pasiune ca vor face greva, ca vor deveni modele pentru elevi, pentru a le arata ce inseamna sa lupti pentru drepturi..au capitulat.. Daca nu ati fost in stare sa va uniti, sa obtineti salarii decente de ce va razbunati pe noi, pe elevi?  Ce vin

Dulceață din copilărie

 Indiferent de obstacole, de timpul limitat și de resursele de energie, avem nevoie de o alimentație corespunzătoare care să ne mențină îndrăgostiți de stilul nostru de viață. Mii de studii au arătat cât este de vital să folosim produse naturale, ce au trecut prin mâinile unor fermieri adevărați, tratând cu pasiune și grijă roadele pământului. Avem nevoie de siguranță și de mai multe cunoștințe când ne alegem meniul zilnic. De ce? Pentru că masa zilnică trebuie să conțină suficiente vitamine si carbohidranti, pentru că ce mâncăm ne influențează: starea noastră de spirit, toleranța, capacitatea de adaptare și de a depune efort în activitățile cotidiene.  Orașul ne-a limitat alegerile, ne este mult mai dificil să găsim ingrediente proaspete, lipsite de coloranți sau de alte substanțe dubioase care să le păstreze ,,instacte" pe o lungă perioadă de timp. Motiv pentru care, Bacania Tei vine în ajutorul nostru cu diverse categorii de produse, care să ne reamintească că avem nevoie de o

Lysaskin Xerolys

  Pielea este precum un jurnal care spune o poveste despre tine, dar stă în puterea ta să poți schimba oricând cursul poveștii, oferindu-i îngrijire și protejând-o. Daca o știi uscată, cu tendință de descuamare sau tendință atopică înseamnă că bariera cutanată este afectată și ai nevoie de o îngrijire avansată. Descoperă gama Lysaskin și schimbă firul poveștii pielii tale! Produsele Lysaskin sunt dezvoltate și fabricate în Franța în strânsă colaborare cu cei mai importanți medici dermatologi și cosmetologi. Portofoliul de produse cuprinde produse pentru aproape toate stadiile de uscăciune a pielii: de la piele uscată la piele sever uscată, piele cu tendință atopică sau psoriatică, bătături.